Du kan nu automatiskt spara £ 5 varje gång det regnar

DE som kämpar för att få vana att spara pengar kanske vill överväga att använda ny teknik, som automatiskt kan överföra kontanter varje gång det regnar.

Alternativt kan du också välja att flytta pengar varje gång du letar efter flyg eller hotell för din nästa semester.

Spara pengar i regnet
Ny teknik gör besparingar mindre jobbiga

Detta är möjligt tack vare de så kallade ’If This, Then That’ (IFTTT) -planerna. IFTTT är en gratis plattform som får dina appar och enheter att kommunicera med varandra.

Användare av systemet ställer in ’if, then’ regler som kallas ’applets’. Dessa består av en ’trigger’ på en app och en ’action’ på en annan.

Utlösaren är en händelse som råkar utlösa din applet, som att twittra eller göra ett köp på ditt kort. Handlingen är något du skulle vilja hända till följd av utlösaren, som att överföra pengar.

Det används ofta för tråkiga repetitiva uppgifter, men du kan också använda det för att öka dina besparingar.

Hur fungerar det?

Att spara pengar kan tyckas vara ett jobb men tack vare IFTTT kan det faktiskt vara ganska roligt.

Genom att ställa in en applet med regnväder som ’trigger’ och spara £ 5 som ’action’, varje gång det regnar där du är, överförs en femma från ditt konto.

Detta tack vare Weather Underground-en vädertjänst i realtid som också är ansluten till systemet-som kommer att kommunicera med IFTTT när det regnar på din plats och tjänsten överför sedan pengarna från ditt konto.

Eller om du är ett fan av sociala medier kan du skapa en applet som sparar en mängd du väljer varje gång du laddar upp en ny bild.

Regnig dagskassa
Plattformen låter dig lättare bygga upp en regnig dagskassa

Systemet ansluter till mer än 600 olika appar, enheter och tjänster inklusive Facebook, Twitter, Instagram och Fitbit.

Hittills är den bara ansluten till utmanarbanken Monzo och penningplattformen Dussintals – men den senare har ännu inte en brittisk banktillstånd, så överväg noga riskerna innan du registrerar dig.

För att komma igång måste du skapa ett konto på IFTTT via dess webbplats . Det kräver bara ett mejl, användarnamn och lösenord, eller så kan du registrera dig via Facebook och ditt Google -konto.

Du måste sedan ansluta det till ditt konto på Monzo eller Dussintals, och därefter kan du välja förbyggda applets eller designa nya.

Om du inte redan är kund med någon av de två kan du skapa ett konto hos Monzo här och registrera ditt intresse hos Dussintals här .

Vad händer med pengarna?

Monzo låter användare skapa så kallade ’krukor’ med pengar överförda via IFTTT.

Potten är inte ett konto och det får inte ränta, men du kan inte heller använda det direkt med ditt Monzo -kort, vilket innebär att du inte kommer att frestas att spendera pengarna på något annat.

Om du inte har tillräckligt med pengar på ditt konto när en åtgärd utlöses, stoppas IFTTT av Monzo från att flytta pengar från ditt konto.

Monzo har förbyggt några appletar som användare kan synkronisera med sina konton, till exempel att spara ett fast belopp när du tränar eller att ta ut en snabbmatskatt när du går till McDonald's.

Monzo Bank
Monzo är den enda bank i Storbritannien som hittills tillåter kunder att använda systemet

Du kan också använda IFTTT för att enkelt ta del av utmaningsbesparingsutmaningen eller avrunda kortköp till närmaste 50p eller £ 1 – för att bara nämna några.

Dussintals sparandekonto med omedelbar åtkomst betalar inte heller ränta eftersom det istället erbjuder sparare chansen att vinna kontantpriser, men det erbjuder liknande förbyggda appletar som Monzo.

Men på grund av att kontona inte betalar ränta, kom ihåg att även om IFTTT hjälper dig att bygga upp kontanter och öka dina sparvanor, är det oftast bättre att sätta in dessa pengar på ett konto med högre ränta.

Vi har sammanställt de bästa lättåtkomliga sparkontona som för närvarande finns på marknaden nedan.

Det här är typiska konton som låter dig betala in pengar och ta ut dem när du vill – oftast utan att bli straffad.

Priserna på kontona är normalt lägre än de med fast ränta, men du vill kolla in dem om du vet att du kan behöva komma åt dina kontanter.

Bästa lättåtkomliga sparkonton

HÄR är de bästa sparkontona som ger dig enkel tillgång till dina pengar.

Minsta investering: 1 £

Pris: 1,50 procent

Intjänade räntor på £ 1000: £ 15

Minsta investering: 1 £

Pris: 1,50 procent

Intjänade räntor på £ 1000: £ 15

Tänk på att du endast får ta ut två kontanter per år.

Minsta investering: £ 1000

Pris: 1,50 procent

Intjänade räntor på £ 1000: £ 15

  • Yorkshire Building Society Online Single Access Saver – Ansök här

Minsta investering: £ 100

Pris: £ 1,46 procent

Intjänade räntor på £ 1000: £ 14,60

Eller om du vill konfigurera IFTTT med ditt konto måste du också vara realistisk när det gäller de åtgärder du ställer in.

Rachel Springall, ekonomisexpert på jämförelsesajten Moneyfacts, sa till The Sun: ”Eftersom konsumenter skulle ställa in automatiska” trigger ”-transaktioner måste de se till att de granskar dessa så ofta.

’Som ett exempel kan någon ha en veckotransaktion att spara om de gör större än vanliga köp, de kan sluta flytta för mycket pengar från sitt bankkonto och slå på deras kassakredit.

”IFTTT är i grunden artificiell intelligens, det är inte en människa så det är bara lika effektivt som de regler som användaren har infört.

’Men om det används effektivt kan det hjälpa kunderna att spara mer, minska sin elanvändning, skapa användbara påminnelser för försäljningsartiklar och kan till och med hjälpa människor att spåra sina företagskostnader.’

Förra året röstades Monzo till den bästa banken medan TSB föll till botten av tabellen.

Från de bästa sätten att spara några kilo här och där till tips från experterna, här finns också 50 sätt att spara pengar.

Dessa är för närvarande de bästa apparna för att spara pengar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *