Carphone Warehouse böter över 29 miljoner pund för felförsäljning av telefonförsäkring-har du ersättning?

DIXONS Carphone Warehouse har fått böter på 29,1 miljoner pund av stadens vakthund för felförsäljning av ’Geek Squad’ telefonförsäkring.

Policyn, som också erbjöd teknisk support, erbjöds som ett tillägg till kundernas telefonkontrakt även om de inte behövde det.


Carphone Warehouse har fått böter på över 29 miljoner pund av FCA

Undersökningen från Financial Conduct Authority (FCA) visade att säljteamet utbildades för att pressa försäkringen till kunder även om de redan var skyddade genom sina hemförsäkringar eller bankkonton.

FCA sa till The Sun att mobilföretaget erbjuder ’frivillig’ ersättning till kunderna och att några som har klagat redan har fått en utbetalning.

Företaget sålde försäkringar för 444,7 miljoner pund mellan december 2008 och juni 2015 och ett ”mycket stort antal” av dem såldes till dem som inte behövde det.

Vakthunden fann att personalen utbildades i ”spinnsäljning” och ”invändningshantering” där fokus låg på att skjuta produkten, även om kunderna angav att de var täckta någon annanstans.

Hur kontaktar jag Carphone Warehouse för kompensation?

KUNDER som känner att de misssåldes Geek Squad-försäkringen får veta att de ska kontakta Carphone Warehouse direkt.

FCA har inte beordrat mobiltelefonföretaget att dela ut ersättning men att de erbjuder utbetalningar på frivillig basis.

Om du tror att du är skyldig ersättning bör du kontakta företaget och förklara varför du tror att du har sålt försäkringen felaktigt.

Du måste tillhandahålla information som när du tecknade försäkringen, om och när du avbokade den och detaljer om andra försäkringar som du redan hade som skyddade din telefon.

Så här kontaktar du företaget:

De uppmanades också att uppmana kunder som inte var säkra på att teckna policyn ändå och avbryta den inom 14 dagar.

Förutom att uppmuntra till felförsäljning misslyckades företaget också med att hantera kundernas klagomål rättvist.

FCA uppmärksammades på skandalen av visselblåsare, som framhöll att en stor andel av policyn avbröts tidigt – cirka 35 procent av dem avslutades inom tre månader efter att de tagits ut.

FCA detta var en typisk indikation på något som har pressats till kunderna trots att det inte behövs.

Nu uppmanas kunder som tror att de felaktigt såldes Geek Squad att kontakta Carphone Warehouse direkt eftersom de kan ha rätt till utbetalning.

Mark Steward från FCA sa: ”Carphone Warehouse och dess personal övertalade kunderna att köpa Geek Squad -produkten som i vissa fall inte hade något värde eftersom kunden redan hade försäkringsskydd.

”Den höga nivån på avbokningar borde ha varit en tydlig indikator för hanteringen av felförsäljning.

”Utan att visselblåsare kommer fram kan dessa metoder aldrig ha kommit fram. Under de senaste åren har visselblåsare bidragit med kritisk intelligens till de efterlevnadsåtgärder vi har vidtagit mot företag och individer. ”

Alex Baldock, koncernchef på Carphone Warehouse sa till The Sun: ”Vi är uppenbarligen besvikna över att Carphone Warehouse föll under tidigare.

”Men vi är en helt annan verksamhet idag, som FCA erkänner, vi har gjort betydande förbättringar sedan 2015.

’Vi är fast beslutna att fortsätta på den banan och se till att alla kunder får rätt teknikprodukter och tjänster för dem.’

Det är det andra bötesbeloppet som har blivit smällt på företaget – i januari förra året utfärdades ett straff på 400 000 pund för ett dataintrång som drabbade tre miljoner kunder.

Också förra året meddelade Carphone Warehouse att det skulle stänga 100 butiker när det kämpade för att anpassa sig till ’förändrade konsumentvanor’.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *