Barn behöver "mindre socker och mer grönsaker i barnmat", säger experter

Föräldrar bör övervaka mängden socker i barnmat de ger sina barn och välja sådana med mer grönsaker, säger en ny rapport från barnhälsoexperter.

Trots etiketter som säger ’inget socker’ på barnmat kan det finnas vissa inslag av naturligt socker som honung och fruktjuicer.

Så Royal College of Pediatrics and Child Health (RCPCH) varnar mammor och pappor att vara mer försiktiga med vad de matar barn, för att undvika att ge dem en söt tand.

Barn bör också introduceras till bittra livsmedel, uppmuntras i rapporten.

Man hoppas att detta kommer att skydda mot tandförfall, dålig kost och fetma.

Studio sköt hemmagjord puré

Föräldrar rekommenderas att introducera barn också för bitter smakande mat (Bild: Getty)

De viktigaste rekommendationerna i RCPCH -rapporten var att regeringen skulle ta fram obligatoriska riktlinjer för sockerinnehåll för barn under två år.

’Regeringen bör uppmuntra till omformulering av barnmat, inklusive kommersiell avvänjningsmat, och stödja större exponering av barn för ett bredare utbud av smaker, snarare än till övervägande del söta smaker’, heter det.

Forskare rådde föräldrar att ge spädbarn socker i en naturlig form, till exempel färsk frukt, mjölk eller osötade mejeriprodukter.

Professor Mary Fewtrell, näringsledare för RCPCH, varnade för farorna med förpackad barnmat.

’Renad eller flytande barnmat förpackad i påsar har också ofta en hög energitäthet och en hög andel socker’, sa hon.

'Om barnet sugs ur påsen missar barnet också möjligheten att lära sig att äta från en sked eller att mata sig själv.

’Barnmat kan märkas’ inget tillsatt socker ’om sockret kommer från frukt – men alla sockerarter har samma effekt på tänderna och på ämnesomsättningen.’

Hon tillade att barn kan ha en förkärlek för söta saker, men de kan konditioneras att älska andra smaker om de utsätts för dem.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *