Ja jag är en hijab-bär personlig tränare … så vad?

Dr Aishah Iqbal är läkare och kvalificerad personlig tränare, men hon känner att muslimska kvinnor som henne fortfarande är kroniskt underrepresenterade i fitnessvärlden.

Som en asiatisk kvinna som bär hijab och abaya (en lång klänning) säger Aishah att folk ofta är chockade över att hon inte ser ut som den typiska bilden av en PT vi är vana vid att se på sociala medier.

Hon tycker inte heller att det är nödvändigt för PT: er att posera i trånga kläder på sociala medier – hon säger att det inte borde vara det enda sättet att bevisa ditt värde som fitnessproffs.

'Jag tror att det finns en allmän uppfattning att personliga tränare alltid kommer att vara i träningsutrustning och se ut på ett visst sätt.' Aishah berättar för Metro.co.uk. 'Jag passar inte det här typiska utseendet.

'Fitnessvärlden representerar sällan den bredare befolkningen. Gör mitt sätt att klä mig mindre kunnig på området? Självklart inte.'

Aishah är så passionerad om fitness att hon jonglerar sin upptagna karriär som barnläkare med personliga träningspass – tar ytterligare sex timmars arbete varje vecka med en mängd olika kunder.

Hon tycker att det är viktigt att alla människor har synliga förebilder när det gäller hälsa, och hon vill förstärka budskapet om att det inte bara finns en plan för hur en stark kvinna ser ut.

’Jag lägger inte ut bilder på sociala medier av mig själv i träningsutrustning, vilket vanligtvis är normen för fitnessindustrin’, säger hon. 'Jag känner mig inte bekväm med att göra det här så varför ska jag känna att jag måste?

'Ändå verkar varje enskild fitnessproffs på sociala medier klä sig i leggings och posera – leggings är inte för alla, och det är inte heller en pose för kameran.'

Dr Aishah Muhammad

’Jag har träffat så många kvinnor genom åren som helt enkelt vill känna sig bekväma att träna utan närvaro av män’ (Bild: Aishah Iqbal)

När hon växte upp älskade Aishah att springa, men det var inte förrän hon gick på universitetet som hon verkligen blev fördjupad i hälsa och fitness.

Utbildning till läkare öppnade verkligen ögonen för hur viktigt det var att ta hand om sin kropp, och hon ville ha en stark hälsa för att bli bra på sitt fysiskt krävande jobb.

’Jag hade alltid kämpat för att hitta ett gym som jag trivdes på då jag väljer att bara träna i kvinnliga miljöer’, säger Aishah. 'Lyckligtvis hade mitt universitet ett separat rum för kvinnor som ville använda gymmet.

'Jag började delta regelbundet och undersöka olika regimer och träningsmetoder. Jag älskar hur stark jag känner mig mentalt och fysiskt till följd av träning. Jag har massor av energi och jag känner mig mycket mer säker på mina förmågor.

'Jag bevisade att jag hade fel när jag trodde att jag inte skulle kunna lyfta en tyngre vikt eller springa under en längre tid. Detta rinner ut i mitt liv utanför fitness eftersom jag nu har bevis på att jag kan göra så mycket om jag tänker på det. '

Att bära hijab och välja att träna i strikt kvinnliga miljöer har ställt utmaningar för Aishah.

Hon arbetade som juniorläkare och spenderade länge på att rotera runt olika områden, vilket gjorde det svårt att upprätthålla en rutin – det är inte lätt att hitta gym som hon är bekväm med.

’Jag hittar vägar runt detta genom att göra cirkelträning hemma för att se till att jag fortfarande får lite rörelse’, förklarar hon. 'Med många av de gym för kvinnor som jag har stött på, tycker jag att de kan vara begränsade i den tillgängliga utrustningen.

'Det kommer alltid att finnas gott om kardiobaserade maskiner, som löpband och cyklar, men motståndsträningsutrustningen kan vara knapp.

'Som någon som älskar styrketräning och motståndsträning kan det vara nedslående att se att gym inte alltid inser behovet av olika utrustningar.

'Men jag känner under det senaste decenniet sedan jag började gå till gymmet, det förbättras. Det finns fler kvinnor som bara dyker upp i vanliga gym som Everlast och Pure Gym, vilket är fantastiskt att se.

Dr Aishah Muhammad

'Vissa fitnessproffs blir främmande om de inte ser ut på ett visst sätt' (Bild: Aishah Iqbal)

Aishah tror att tidvattnet sakta förändras när fler människor blir medvetna om bristerna och den kroniska bristen på mångfald i fitnessindustrin.

'Vissa fitnessproffs blir främmande om de inte ser ut på ett särskilt sätt', säger Aishah. ’Och det finns många människor i samhället som inte får det träningsstöd de behöver från proffs på grund av hur fitnessindustrin ser på hälsa och kondition.

'Till exempel – människor som är överviktiga kan få en att känna att det är deras fel eller att de är lata.'

Aishah driver sin egen viktminskningstjänst , och hon är angelägen om att främja en hälsosammare, mer hållbar strategi för vikt och kroppsbild.

’Viktminskningsindustrin är mättad av företag som driver kvinnor att känna att de behöver banta, svälta sig själva eller se mat som en synd’, förklarar hon.

'Jag tycker att alla borde få ha sina mål när det gäller deras kondition och hälsa. Genom min viktminskningstjänst strävar jag efter att tillhandahålla ett helhetsgrepp för att hjälpa kvinnor att nå sina mål. '

Aishah arbetar med sina kunder för att minska stress, förbättra sömnen och leda en lyckligare livsstil, och hon säger att detta kan hjälpa människor att nå sina viktmål utan att använda negativa attityder om sin kost eller kropp.

’Jag älskar att kunna se en förändring i det förtroende mina kunder har för sig själva och sina förmågor’, säger hon. 'Som läkare behandlar jag sjukdom med mediciner och kirurgiska alternativ; som coach försöker jag hjälpa människor att förbättra sin hälsa för att hjälpa dem att hantera befintliga förhållanden och minska risken för framtida hälsoproblem. '

Aishah tycker att fitnessindustrin desperat behöver anpassa sig för att spegla världen runt oss och representera mer olika samhällen.

Dr Aishah Muhammad

’Mitt yttersta mål är att ta tillbaka kontrollen från den modefyllda viktminskningsindustrin och lägga tillbaka den i händerna på kvinnor själva’ (Bild: Aishah Iqbal)

’När jag tänker på idén om rum eller gym för kvinnor-är det inte bara muslimska kvinnor som gillar att träna i en privat, avskild miljö’, säger Aishah.

'Jag har träffat så många kvinnor genom åren som helt enkelt vill känna sig bekväma att träna utan närvaro av män.

”Jag har aldrig förstått det heller ur marknadsföringssynpunkt; gymmet som öppnar ett rum för kvinnor är mycket mer sannolikt att locka till sig en ny kundkrets än gymmet som inte har det här alternativet.

'Detsamma gäller för att främja träningskläder för större kvinnor, eller tillhandahålla stilar som inte innebär att exponera stora delar av din kropp.'

Aishah känner, passionerat, att alla förtjänar chansen att ta hand om sin hälsa – och tillgänglighet är nyckeln till det.

'Att ha tillgång till träningsplatser och proffs som kan prata med dig utan att få dig att känna dig bedömd är av största vikt.

'Med detta sagt säger jag alltid till kvinnor att de inte ska känna sig avskräckta från att träna. Även om ett gym inte passar dina behov kan hemträningar vara fantastiska och effekten av att gå runt i din lokala park bör inte underskattas.

Aishah sätter sin framgång som personlig tränare på att hon lyssnar.

Hon anstränger sig för att förstå hur hennes kunder känner och tänker på deras individuella behov. Hon säger att heltäckande svar och dubblerade träningsplaner är helt ineffektiva.

’Jag tror att det att vara läkare och personlig tränare sätter mig i en mycket unik position för att kunna coacha mina kunder mot deras övergripande hälsomål’, säger hon.

'Medan min viktminskningscoachning inte ger några medicinska råd, kan jag använda mina färdigheter för att förstå aktuell forskning och debunka typiska myter som flyter runt.

'De små handlingsstegen jag coachar mina kunder bygger på vetenskapligt baserad forskning. Hälsa kommer alltid i första hand för mig, innan jag vidtar drastiska åtgärder för att få små resultat.

'Mitt yttersta mål är att ta tillbaka kontrollen från den modefyllda viktminskningsindustrin och lägga tillbaka den i händerna på kvinnor själva.'

Stark kvinna

Strong Women är en veckoserie som förespråkar mångfald inom sport- och fitnessvärlden.

En studie från Sport England visade att 40% av kvinnorna undvek fysisk aktivitet på grund av rädsla för omdöme.

Men i motsats till de begränsade bilder vi så ofta ser kan kvinnor i alla åldrar, storlekar, ras eller förmågor vara aktiva och njuta av sport och kondition.

Vi hoppas att genom att normalisera olika skildringar av kvinnor som är vältränade, starka och älskar deras kroppar, kommer vi att ge alla kvinnor möjlighet att kasta bort sitt självmedvetande när det gäller att bli aktiva.

Varje vecka pratar vi med kvinnor som omdefinierar vad det innebär att vara stark och uppnå otroliga saker.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *