Bipartisan Senaten driver för FSOC att skapa likviditetsanläggning för servicetjänstemän

En tvåpartisk septet av senatorer har uppmanat Financial Stability Oversight Council (FSOC) att tillhandahålla tillfällig likviditet till bolånetjänstemän och hävdar att bostadsfinansieringssystemet skulle vara i fara om sådana åtgärder inte vidtogs.

I ett brev till USA: s finansminister Steve Mnuchin, som också är FSOC: s ordförande, hävdade senatorerna att de icke-banklånstjänstemän som är ansvariga för att betjäna hälften av marknaden för 7 biljoner dollar för agenturlån kommer att utsättas för insolvens nära framtid på grund av begränsad likviditet, och deras misslyckande skulle utlösa en dödlig dominoeffekt över bostads- och bolånemarknaderna.

Även om husägare som upplever pandemirelaterade ekonomiska svårigheter är berättigade till upp till sex månaders uthållighet enligt lagen om coronavirushjälp, lättnad och ekonomisk säkerhet (CARES) för statsgaranterade bolån, kommer hypotekstjänarna att fastna i uppgiften att betala investerare på för låntagarnas räkning.

’Med tanke på att vi kunde se så mycket som 100 miljarder dollar i inteckning betalningar förbjudna genom detta program, utgör det ett existentiellt hot mot dessa företag, och därmed mot den bredare bolånemarknaden,’ skrev senatorerna. ’För att sätta detta i perspektiv, enligt Moody's Analytics, hade förra året servicetjänster en total nettovinst på mindre än 10 miljarder dollar.

’De institutioner som normalt förser servicetjänstemän med sin likviditet kommer att vara ovilliga att ge denna oöverträffade stödnivå, åtminstone i en takt som många servicetjänstemän eventuellt skulle ha råd med,’ fortsatte senatorerna. ”Detta kommer att lämna många servicepersonal inget sätt att täcka de växande skyldigheterna.

’Eftersom detta likviditetsbehov skapades av CARES -lagens helt lämpliga, men extraordinära, krav på att ge utbredd uthållighet, bör åtgärder vidtas för att säkerställa att de företag som krävs för att genomföra detta åtagande kan överleva för att klara det.’

FSOC är för politiskt för att tas på allvar | Amerikansk bankir

Senatorerna tillade att även om vissa icke -banker långivare ’kan ha antagit metoder som gjorde dem särskilt mottagliga för begränsningar av deras likviditet under en allvarlig nedgång, men att påföra en bred likviditetschock för hela servicesektorn är inte vägen att reformera.’

De förutspådde att kämpande icke -banklånstjänstgörare kan bli tvungna att bryta sina inteckningsrättigheter (MSR), vilket skulle minska det bredare värdet på MSR i allmänhet och späda ut värdet på tillgångar med andra icke -banker.

’I bästa fall inaktiverar vi ett stort antal tidigare friska långivare vid värsta möjliga tidpunkt’, fortsatte senatorerna. ”I värsta fall riskerar vi en nedåtgående spiral. Dessutom, när dessa icke -banker långivare misslyckas, kommer tillsynsmyndigheterna att tvingas hitta ett hem för sin service i en tid då det kommer att vara väldigt få parter som är intresserade av att fullgöra dessa skyldigheter. ”

Senatorerna insisterade också på att Federal Housing Finance Agency (FHFA) och de statligt sponsrade företagen ’bör se till att deras politik mildrar, inte ökar, likviditetskraven som ställs inför servicetjänstemän, i överensstämmelse med GSE: s mandat att alltid betjäna alla marknader.’ I går berättade FHFA: s chef Mark Calabria för HousingWire att hans byrå inte hade några planer på att skapa en federalt stödd likviditetsfacilitet för servicetjänstemän för att hantera ökningen av uthållighet på grund av coronaviruset.

Pushen för FSOC-ingång leddes av senator Mark R. Warner (D-VA) och sällskap av Sens. Tim Kaine (D-VA), Bob Menendez (D-NJ), Jerry Moran (R-KS), Mike Rounds (R-SD), Tim Scott (R-SC) och Thom Tillis (R-NC).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *